SSS logo: Blue Dreadnaught on gold, surrounded by three golden crowns on blue.

Introduktion till R/C Sjöslag

av Kristoffer Kobosko



Ett R/C Warship är en radiostyrd skalamodell av ett krigsfartyg. Du har kanske kommit i kontakt med en hel del radiostyrda båtmodeller lite här och där men det som gör R/C Warships speciella är att man inte åker omkring i badkaret med dem, eller visar upp dem för barnbarnen. De används i strid, strid mellan modeller som är byggda för det.

Idèn kommer ursprungligen från USA, där man har ett par dussin föreningar som sysselsätter sig med att bygga och strida med sina modeller. Hobbyn sprider sig snabbt och det finns nu även föreningar i Kanada, Australien och i Nya Zeeland. Men hur fungerar då detta?

Jo, båtarna är försedda med "luftgevärs"-kanoner som kan skicka iväg en rundkula med sådan hastighet att den klarar av att punktera motståndarens skrov. Båtarna är byggda bl a i balsa och båten sjunker vid ett visst vatteninflöde. Kanonerna skickar iväg sina kulor med hjälp av kolsyra och en finurlig kanonkonstruktion som tillåter halvautomatisk avlossning av kulor. En spakrörelse på sändaren per salva.

För att båtarna inte ska sjunka av smärre skador är de försedda med länspumpar vars kapacitet motsvarar förebildens möjligheter till nödreparationer.

När en båt sjunkit plockar du helt enkelt upp den ; båten är byggd för att sjunka, och all elektronisk utrustning såsom fartreglage, servon och radiomottagare är vattenskyddade. Med ett enkelt ingrepp kan man limma på en "lagning" och båten är redo för nästa strid.

Det som gör striden meningsfull är den uppsättning regler man följer. Regler för R/C Warship Combat är anpassade för att striden ska bli mer eller mindre realistisk. Det finns några olika regelböcker. Den ursprungliga regelsamlingen uppfanns av IR/CWCC i U.S.A och används fortfarande av flertalet klubbar. Big Gun International, en annan regeluppsättning och den som används av Svenska Sjöslagssällskapet, har vuxit fram från IR/CWCC Big Gun International tillåter bland annat olika dimensioner på ammunition, förebildstrogna hastigheter samt designades för att försöka undvika den "gröt" som oftast uppstår i en strid mellan IR/CWCC -båtar.

Den populäraste skalan som båtarna byggs i är 1/144, vilket också är Svenska Sjöslagssällskapets skala. Några andra föreningar runt om i världen bygger i skala 1/72 eller 1/96. Fördelarna med större skalor är att mindre jagare och ubåtar blir lättare att bygga. I skala 1/144 är det väldigt svårt att bygga en fungerande ubåt. Å andra sidan är ett slagskepp fruktansvärt otympligt i skala 1/72.

R/C Warship Combat följer en viss epok ur historisk synpunkt: tiden 1900 till 1946. Det var då de stora slagskeppen hade sin glansperiod och förebilderna finns att hämta från både Allierade och Axelmakter.

En sak är säker. Modeller av krigsskepp ska inte stå på hyllor och damma, utan bör gå ett spektakulärt öde till mötes, borrade i sank av varandras kulor.

Copyright © 1998 by author Kristoffer Kobosko, Västerås, Sweden.
Tillbaka till hemsidan
Thanks to PH Datalogikonsult for the WEB-space.